Chokolade-krus-kage :)

Løbetips!

befunky_artwork.jpg

Jeg har efterhånden løbet i et nogle år, og har undervejs haft skader, som har gjort jeg har måttet holde pause i kortere og længere perioder. Jeg har fået en del erfaring undervejs, og tænkte jeg ville dele mine bedste tips og fif med jer.

Hav et løbeprogram! 
For mig er det utrolig vigtigt at have et mål med mit løb. Jeg duer ikke til bare at sige jeg lige løber en tur. Jeg er nødt til at vide hvorhen, hvor langt, hvorfor og hvordan – og hvad man ellers kan stille af spørgsmål ;-) Derfor er et løbeprogram essentielt for mig! Jeg ved, der er en mening med at løbe 3 gange om ugen, og der er en mening med intervalløb osv. Det er fordi jeg skal nå mit slutmål – som for mit vedkommende er et halvmarathon :) Jeg er forresten uddannet fitnessinstruktør, så hvis nogle kunne tænke sig et løbeprogram må I endelig sige til.

Ordentlig påklædning!
Dette lavede jeg et indlæg om for ikke så længe siden, det kan ses her.

Musik – eller ingen musik?
Jeg kan både løbe med og uden musik, og kan se fordele og ulemper ved begge. Fordelen med musik er, at man er underholdt mens man løber. Det kan også motivere mig, hvis der kommer en ekstra god sang, med gang i e.l. Så kan man lige sætter tempoet en smule op ;-) Omvendt kan jeg også godt lide at løbe uden musik. Jeg kan nemmere finde et passende tempo og holde mit åndedræt på en optimal måde. Når jeg har musik i ørene, kan jeg ikke høre mig selv trække vejret, og det gør jeg nogle gange får en dårligere vejrtrækning. Der er også det perspektiv som hedder trafikken. Hvis man løber i et område med meget trafik, kan det være farligt at have for høj musik i ørene, da min mister følelsen med ens omgivelser.

Faste dage.
For mig er det også vigtigt at have nogle faste dage jeg løber på. Jeg løber fx næsten altid mandag og onsdag, også enten fredag eller lørdag. Nogle gange kikser løbeplanen dog, som i sidste uge, også får jeg først løbet den sidste tur søndag, og må så rykke den kommende uge og have første løbetur tirsdag i stedet for mandag :P Men det er også rart nogle gange, at det ikke altid er fast.

En rute!
Jeg bruger altid iForm.dk’s ruteplanner. Der tegner jeg min rute så jeg ved, hvor jeg skal løbe hen. Det hjælper mig rigtig meget. Jeg har dog tit svært ved at huske, hvor jeg skal dreje, så tit skriver jeg ruten op på min hånd. Det ser lidt kikset ud – men det gør, jeg kommer hele ruten rundt ;-) Jeg skifter også tit mine ruter ud. Jeg synes, nemt det kan blive meget kedeligt at løbe samme rute og også i samme område! Så kan jeg godt finde på at køre – eller tage bussen – ud til et sted og løbe der, for at se på noget nyt. Jeg synes også det kan være sjovt at komme ind i et fitnesscenter og eks. løbe intervaltræning på løbebånd. Det gør, man kan holde ekstra øje med fart og man skal ikke stoppe ved kantstene e.l. :)

Mad og drikke. 
Jeg kan bedst løbe, hvis det er ca. 2-3 timer siden jeg har spist. Jeg kan godt spise et lille mellemmåltid 1 time før løb, men ikke mere end det. Når jeg kommer hjem er jeg altid sulten og spiser tit en banan – dog drikker jeg en masse vand først. Jeg kan tydeligt mærke, hvis jeg har spist meget usundt en dag, og vælger at løbe sent om eftermiddagen/først på aftenen, så er det altså nogle tunge ben jeg har med mig rundt ;-) Derfor kan det være smart at løbe tidligt på dagen, også fordi jeg føler mig ekstra sund efter en løbetur, og har dermed lyst til at spise sundere resten af dagen.

Udstrækning!
Efter jeg er kommet hjem, og mens jeg drikker vand strækker jeg ud. Jeg gør meget ud af at strække ud, da jeg helst ikke vil ende med at have nogle stive usmidige ben ;-)

Keep track!
Jeg synes det er enormt motiverende at kunne kigge tilbage på mine resultater. Jeg er så heldig at have et Garmin Forerunner 110. Man kan også sagtens bruge en af de mange apps til telefonen, fx Endomondo. Det er bare så fedt, når man har haft en god løbetur og kigge tilbage om det var efter 1-2-3 osv. km at man løb bedst, og hvornår ens puls var højest (så skal man dog også have et pulsur). Det er også dejligt at kunne se progressionen i ens løb, og da jeg fx startede på det løbeprogram jeg er i gang med, for 8 uger siden havde jeg en kilometertid på 6:42 min. pr. kilometer! Nu løber jeg en kilometer mellem 5:30 og 6:00 min. Det er virkelig fedt at se jeg er blevet hurtigere, og det motiverer mig til at træne hårdere :)

FØLG MIN BLOG MED BLOGLOVIN

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chokolade-krus-kage :)